День памяти преподобных Сергия и Никона, игуменов Радонежских, – третий день праздника в Троице-Сергиевой Лавре

20 июля, в третий день престольного праздника Троице-Сергиевой Лавры, в обители совершаются богослужения преподобным отцам Сергию и Никону, Радонежским и всея России чудотворцам.

Преподобные Сергий и Никон Радонежские.jpg

Преподобные Сергий и Никон Радонежские.
Иконописная мастерская Троице-Сергиевой Лавры

Накануне в Успенском соборе монастыря было отслужено всенощное бдение.

В сам праздничный день состоялись две Божественных литургии: ранняя – в Троицком – и поздняя – в Успенском соборах Лавры.

Тропарь общий преподобным Сергию и Никону Радонежским, глас 8

Яко трисветлаго солнца светозарный звезды,/ Троическим светом озаряете сердца верных,/ сосуда Света Пресвятыя Троицы явльшеся,/ и предивным вашим житием иноком бысте твердии законоположителие/ и церквам благолепие, и благоверным, и святителем, и всем людем,/ вся бо демонския скверны отгнавше отсюду/ вашими чистыми учении и делы,/ добре упасосте стадо, собранное вами,/ но и ныне молим вас:/ посещайте чад своих, яко имущий дерзновение ко Святей Троице,/ Богомудре Сергие с чудным учеником своим Никоном,/ и молите Христа Бога, да спасет души наша.

Тропарь преподобному Сергию Радонежскому, глас 8

От юности восприял еси Христа в души твоей, преподобне,/ и паче всего вожделел еси мирскаго мятежа уклонитися,/ мужески в пустыню вселился еси/ и чада послушания в ней, плоды смирения, возрастил еси./ Тем быв Троице вселение,/ чудесы твоими всех просветил еси, приходящих к тебе верою,/ и исцеления всем подай обильно./ Отче наш Сергие, моли Христа Бога, да спасет души наша.

Тропарь преподобному Никону Радонежскому, глас 1

Послушания добрый рачитель быв,/ преподобне Никоне приснопамятне,/ Церковь бо прекрасну Святыя Троицы в похвалу отцу твоему воздвигл еси./ Темже и мы, чада твоя, любовию вопием ти:/ слава Давшему ти крепость,/ слава Венчавшему тя,// слава Действующему тобою всем исцеления.

Кондак общий преподобным Сергию и Никону Радонежским, глас 8

В постницех приобщившеся Великому Антонию / и Евфимию Иерусалимскому поревновавше в подвизех, / яко ангели, на земли явистеся, / просвещающе, преподобнии, верных сердца / Божественными знамении и чудесы повсегда, / сего ради радостно вас почитаем и любовию вопием вам: / радуйтеся, преподобнии отцы Сергие и Никоне, / постником удобрение и всея Российския земли великое утверждение.

Молитва преподобному Сергию Радонежскому

О великий заступниче рода христианского, теплый ходатаю ко Всещедрому Богу о всех православных, неусыпный сохранниче рода Российского, скорый в бедах всем, к тебе с верою и любовию притекающим, помощниче, отче святый, от Отца Небеснаго чадом твоим данный, Богомудрый наставниче иночествующих, прекрасный образе постников, светлое зерцало добродетелей, столпе целомудрия непозыблемый, священная главо, преподобне Сергие!

Се аз, многогрешный, к тебе, скорому помощнику, во умилении сердца моего прибегаю и во глубоце души моея смирении милея тебе дею. Моли Всемилостиваго и Всещедраго Человеколюбца Бога о мне, грешней, яко да по многим Своим щедротам очистит беззакония моя и от грех моих омыет мя, да не тех ради скверны отвержен буду пречистаго града Небеснаго. Призри на веру мою яже к тебе и настави мя на стезю заповедей Божиих, да по не отныне шествую путем Жизни Вечныя. Буди мне, заблудшему, вождь в Царствие Небесное. Буди управитель корабля жизни моея ко тихому пристанищу.

Ты, Богомудре отче, прежде, неже свет чувственный узрел еси, Истинный Свет Бога, во Троице Святей славимаго, прославил еси, егда во чреве матернем трижды возгласи.

Сотвори убо, да и аз, помраченный грехов тмою, Свет Невещественный Трисиятельнаго Единаго Божества, выну [всегда] прославляю троицею души моея треми ея силы: памятию, разумом и волею. Разум утверди, еже заповеди Божия разумети. Память укрепи, еже вся Его благодеяния, нас деля сотворенная, по вся дни живота нашего, вечер и утро, воспоминати благочестно и благодарствие приносити. Волю настави, еже Божию волю всегда совершати и та выну хотети, яже Его святому угодна суть хотению.

Еще, наставниче мой предобрый, усердными молю твою благостыню слезами, настави ко славословию Пребожественныя Троицы грешныя и окаянныя жизни моея тройчество: помышление, слово и дело. Умоли Бога, Отца Небеснаго, яко да мене, дело руку Своею, обратит на делание повелений Своих Божественных. Упроси Единороднаго Сына Его, Бога Слова, да устне мои отверзает, еже выну слово славы Его глаголати и николиже гнила слова от уст моих испущати. Умилостиви в виде огненных язык явлынагося Всесвятаго и Животворящаго Духа, яко да огнем благодати Своея помышления в сердцы моем, яко злато в горниле очистит и сотворит мя достойно жилище пребывания Своего.

Увы мне! Яко раб греха бех аз, доселе сластьми искушаем и демоном прельщаем, но отныне каюся от всея души моея и плачуся дел моих горько, отвращаюся от беззаконий моих множества, обращаюся же всем сердцем моим ко Единому Богу моему и Творцу, имея предприятие во уме истинное Ему Единому выну служити. Точию ты, скорый помощниче, о святый отче наш Сергие, помози ми, окаянному, святым ти пособием и буди споручник у Всещедраго Бога о моем неисправлении. Ей, отче святый, невозвратну имам волю и намерение, еже не к тому греху работати и усердно хощу Божиих заповедей неленостный делатель быти, но враг лукавый борет мя страстьми безпре-станно, телесными и житейскими услаждении прельщает.

Ты убо, крепкий демонов силы победителю, в год борьбы моея помози ми, да не речет враг мой, укрепихся нань. Изнемогающа мя укрепляяй, падающа поддержи, падша воздвигни и утверди нози мои, еже право ходити в пути воли Божия, и вожствуй мя сам, яко добрый пастырь свое овча, до последнего моего издыхания пасый неоскудно пажитми благода-тей Божиих. По разлучении же души моея грешныя от сквернаго сего телесе исходатайствуй ми у Царя всех Бога в селениих праведных водворение, да и аз, грешный, тобою сподоблен буду пети и воспевати со всеми святыми Бога, в Троице Святей славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа, в безконечныя веки веков. Аминь.

(Сия молитва читалась настоятелем обители. Текст ее сохранился в Государственном историческом музее, Син. 2 (ГН. 511), лл. 19-21).

Молитва ко Пресвятей Троице от Преподобнаго отца нашего Сергия, игумена Радонежскаго и всея России чудотворца

Безначальный, Присносущный и Всемогущий Господи – Боже Отче Вседержителю, Боже Сыне Искупителю мира, Боже Душе Святый, Утешителю и Просветителю рода человеча! Единый по Существу, в Троице же Святых Ипостасей пребываяй, Истинный Боже, создавый человека по образу и по подобию Своему причастия ради благости Твоея Боже-ственныя и в население места на Небесех, из негоже изринове-ни быша сопротивлыниися гордостию духове; славою Небесных дарований украсивый и честию обладания мира почтый его и падшаго не отринувый до конца, но по Твоим естественным щедротам благостию и милосердию взыскавый и на первое достоинство возведый.

Сам, Владыко Человеколюбче, и ныне яви Твое человеколюбие непреложное, покажи благоутробие неизменное, никогда же оскудеваемое. Удиви милость Твою непобедимую на избранием Твоем стаде, утверди милосердие Твое неизреченное на рабех Твоих, верою Тебе служащих. Сохрани Святую Твою, Соборную и Апостольскую Церковь во веки непозыбле-му, яко да и врата адова не одолеют ей. Спаси люди Твоя Российския и благослови достояние Твое. Соблюди страну нашу на многа лета во благоденствии, утверди ю во век века до всемирнаго пременения. Спаси, Царю Небесный, имже вручил еси паству словеснаго стада Твоего, Великаго Господина и Отца нашего Святейшаго Патриарха Пимена, Преосвященныя митрополиты, архиепископы и епископы, преподобныя архимандриты и игумены и весь чин священнический, диаконский и иноческий и весь причет церковный.

Снабдевай, Всемилостивый Творче, святую Обитель сию до кончины веков, яко виноград Свой [ему же мною, рабом Твоим, изволил еси насаждену быти].

Подаждь, Всещедре Господи, властем единомыслие, благосоветие, воем крепость непобедимую, всем же общеправославным христианом здравие, мир и благолепие, вся нужная во изобилии, изряднее же оставление согрешений и вся, яже суть на пользу спасения. На землю же достояния Твоего низпосы-лай росу доброугодную, дождь благовременный, ветры здра-выя, обилие земли обетованныя, да тако людие Твои, имущи благочестие со довольством, благодарение Тебе, всяких благ Подателю, выну возсылают, славят же и воспевают всехваль-ное Имя Твое зде непрестанно, а преселыпеся во страну Небесную, на места обителей, Тобою уготованных им, хвалят Тебе, Бога в Троице Единаго, и славят с Небесными Силами и со всеми, от века Тебе угодившими, в бесконечныя веки веков. Аминь.

(Должно же сию молитву глаголати в молении и прочим настоятелем и иеромонахом, кроме того речения, еже в красном окружении).

(Молитва преподобного Сергия ко Пресвятой Троице публикуется по сборнику 3-й четверти XVII века – ГИМ, Син. № 2 (ГН. 511), лл. 8–9).


20 Июля 2020

< Назад | Возврат к списку | Вперёд >

Интересные факты

«Клевета смущает души...»
«Клевета смущает души...»

10 (23) июля 1916 г. в газете «Сельский вестник» за подписью наместника Лавры архимандрита Кронида была опубликована статья «Бойтесь клеветников».

Пушка в подарок
Пушка в подарок

Однажды, много лет назад, келарю Троицкого монастыря довелось показывать иностранным путешественникам помещения монастырских арсеналов. Гости пришли в неподдельное изумление. Искреннее восхищение и уважение вызвала громадная, только что отстроенная крепость, оснащённая по последнему слову военной техники.

278-летие Указа о наименовании Троице-Сергиевой обители Лаврой
278-летие Указа о наименовании Троице-Сергиевой обители Лаврой

278 лет назад, 8 июля (ст. ст.) 1742 года, специальным императорским указом императрицы Елизаветы Петровны Троице-Сергиеву монастырю был присвоен статус и наименование Лавры.

Образ преподобного Сергия в искусстве
Образ преподобного Сергия в искусстве

Преподобный Сергий и созданный им Троицкий монастырь вдохновили не одно поколение мастеров – иконописцев, архитекторов и художников на создание шедевров.

Елизавета I ходила на богомолье в Лавру пешком за 52 км
Елизавета I ходила на богомолье в Лавру пешком за 52 км

Известно, что Елизавета Петровна ходила на богомолье в Троице-Сергиеву Лавру из Москвы пешком, правда, весьма оригинальным способом...