Глава 5

[Глава] 5

О СОВEТE РОЗСТРИГИНЕ,
КАКО БЫЛО ЕМУ ПОБИТИ МОСКОВСКИХ БОЛЯР

Враг же той розстрига умысли с еретики посeщи всякого чина от вельмож и до простых начальствующих сицевым образом: хотяше бо окаянный игру здeлати за враты Стрeтенскими к Напрудному на поли стрeляти из наряду пушечного. И егда же изыдут вси людие на то позорище, и тогда врата граду затворити присрочи и побити всeх. Но лютый сей совeт прежде двою дьнию срока увeден бысть, и по десятих дьнех несвойственнаго брака сам окаанный злe скончася, год препровадив царствуя. Повeствуя же о себe на тридесять и четыре лeта жития си, но друзи его бeси не придашя много лeт жития. И Златоустаго писание на сем збысться реченое такову убо честь бeси приносят любящим их.

Весь же народ Московский от радости дадеся пианству, вмeсто благодарениа еже к Богу; и всяк койждо своим промыслом хваляшеся и храбръством величахуся; и молебное славословие в дому Матери Божии о таковeй преславней побeдe не воздадеся. Велико и преславно чюдо содeя Пречистаа о Констянтинe градe, еже в мори и под стeнами на Персы и Скифы, но не внутрь града за стeнами; на Москвe же внутрь града велие чюдо содeяся. Уже бо окаанный еретик всeх в руку своею объят и совершенно любим от всeх, в той же день повелeнием Божиим вси на него восташя. И многа кровь еретическаа по улицам протече. Но безумство и гордость вмeсто благодарениа праведно мстителю предложися за се. И того ради гнeв Господень не преста. Мы же, вся Росиа, смотрeниа Божиа и строительства его не сматряюще к себe и не разсуждающе, от каковых зол избави нас Господь.

От лeт убо святаго Владимира, крестившаго Русскую землю, даже и до днесь, змий всепагубный, вогнeздившийся в костeлe Италийском, всегда небесныя звeзды отторгаа, не токмо во Европии, четвертой части вселенныя, но и на востоцe и югe и сeверe не почиваа гонит. И лесть того от много лeт протязуется на Росии, и искус его в посланиих благовeрным князем Александром Невским обличен бысть, такожде и святыми архиепископы великого Новаграда злый совeт его разорися. И надежнаа засылка, оболченый во овчюю кожу, шествовавый на осмый собор Исидор митрополит погибе же. И Антоном Посевусом1 надeявся прельстити царя Ивана Васильевича всея Русии, и той осрамоти же ся. И еже многими деньми иский не може обрeсти, и то неначаемо2 диавол восхитив к поглащению того насыщениа самовольнe приведе. И уже чааше конец злобe изблеван видeти. Но не у еще время времен и полвремени исполнися, по откровению Иоанна Богослова. Тeм же и Господь не отверже еще нас. Того ради и нам зрящим подобаше внимати и за неизмeрную владычню милость благодарити Его. Мы же душевное око несмотрительно имуще и паче волов упрямы обычаем, – тии бо ясли господина своего разумeют и питающему их повинуются, – мы же промышляющаго нами не брежем и того ради болий грeх на ся влечем. И вскорe безумству нашему возмездие даровася.



Оглавление

Богослужения

12 апреля 2021 г. (30 марта ст. ст.)

Прп. Иоанна Лествичника (649). Свт. Софрония, еп. Иркутского (1771). Прор. Иоада (X в. до Р. Х.). Апп. Сосфена, Аполлоса, Кифы, Кесаря и Епафродита (I). Св. Еввулы, матери вмч. Пантелеимона (ок. 303). Прп. Иоанна безмолвника (VI). Прп. Зосимы, еп. Сиракузского (ок. 662).
16:45 Вечернее богослужение
Сергиевский Трапезный храм

Частые вопросы

Интересные факты

14 Октября 1812г. Крестный ход вокруг Сергиева Посада
В праздник Покрова Божией Матери в 1812 году по благословению митр. Платона (Левшина) наместник Троице-Сергиевой лавры совершил крестный ход вокруг Сергиева Посада для избавления города и обители от французов.